Apribojimų galia: Laikas vykdyti advento pažadus


Ar jau užsibrėžėte šių metų advento tikslus ir apribojimus?

Iš tiesų ne apie adventą čia bus kalba, nors šis gali tapti puikia proga pajusti apribojimo meną. 

Kodėl meną? Nes mano galva apribojimai skatina mūsų vaizduotę. Užuot daugiau, naujau, madingiau atsiranda prieveiksmiai kūrybiškiau, originaliau, individualiau. Galbūt sakysite, kad prisigalvoju sau problemų lygioje vietoje, tačiau iš tikrųjų brėždama rėmus gaunu daugiau.

Kalbėsiu pavyzdžiais. Ribodama vartojiškumą dėmesį sutelkiu į jau turimus daiktus. Pasitelkdama vaizduotę suteikiu naują gyvenimą seniems daiktams, (sugalvoju naujų drabužių derinių, sendaikčiams suteikiu naujų funkcijų). Mažiau pirkdama atlaisvinu vietos tiek namuose, tiek darbo grafike (atkrenta daiktų pertekliaus reorganizavimas). Mažiau pirkdama turiu daugiau pinigų. Ar dėl to mažiau dirbu? Be abejo, jei (!) apibrėžiu, kiek pinigų man iš tiesų reikia.

Manau, kad tokį patį sėkmės algoritmą galima pritaikyti ne tik materialiame lygmenyje. Apribodama  laisvą laiką praleidžiu jį turiningiau. Vykdydama projektą ribotais resursais išspaudžiu maksimumą iš to, ką turiu, ir tada tiksliai žinau, ko trūksta. Braižydama rėmus aiškiai matau veikimo planą, o ne abstrakčias fantazijas.

Minimalizmas yra tikras menas verčiantis apgalvoti ir įdarbinti kiekvieną detalę. Projektuodami logotipą išgvildename visas galimybes prieš pridedant naujų elementų. Gražu, kai tas pats vyksta mūsų gyvenime ir užuot vaikydamiesi naujo, galvojame ir išnaudojame jau turimą. 

Mano minčių sraute trūksta kontrargumentų. Ką gi, kaip ir absoliučiai kiekvienoje srityje, apribojimuose slypi kraštutinumai. Lengva yra paslysti materialinių vertybių apribojimuose ir nesąmoningai pasirinkti klajoklio gyvenimą. Griežtas maisto ribojimas gali pastatyti mus ant ligos slenksčio. Nesveikas savęs ribojimas gali atimti iš jūsų didžiausią vertybę - asmeninę laisvę. Bet juk viskas proto ribose.

Na, o mano šių metų advento tikslas yra Facebooko scrollinimo mažinimas. Deja, atrodo įveikti šią priklausomybę bus sunkiau nei alkoholizmą Lietuvoje.

Gražaus švenčių laukimo!
Joana
2016.12.06

Komentarų nėra